Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΕΟΧΩΡΙΤΩΝ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

 ΑΣΤΡΟΣ Κυνουρίας 
Φωτογραφία του χρήστη Σύλλογος Νεοχωριτών Μυρτουντίων Ηλείας εν Αθήναις "Ο Αγιος Γεωργιος".
ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΛΕΒΗ


Φωτογραφία του χρήστη Σύλλογος Νεοχωριτών Μυρτουντίων Ηλείας εν Αθήναις "Ο Αγιος Γεωργιος".


- ΑΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ 
Αναχώρηση Κυριακή 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015 ώρα 07:15 πμ μπροστά από το κατάστημα HONDOS CENTER στην ΟΜΌΝΟΙΑ ... 

Δηλώσεις συμμετοχής εγκαίρως σε όλα τα μέλη του συλλόγου και στο τηλ : 6981199099

Παρακαλούμε για
την έγκαιρη δήλωση συμμέτοχης το αργότερο μέχρι τις 16-3-15 για την αποφυγή τυχόν παρεξηγήσεων επειδή αναμένεται μεγάλη συμμετοχή εκδρομέων .
ΤΙΜΗ ΕΙΣΗΤΗΡΙΟΥ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ : 13 ΕΥΡΩ !!!!! 

**Με νεότερη ανάρτηση θα σας ενημερώσουμε για την τιμή φαγητού κατά άτομο ..
Είμαστε στην αναζήτηση εστιατορίου για εύρεση προσιτής τιμής 

Σας περιμένουμε όλους να περάσουμε όλοι μαζί υπέροχα
ΕΚ ΤΟΥ Δ.Σ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ:
Η εκδρομή μας ξεκινάει με αναχώρηση νωρίς το πρωί για Άστρος Κυνουρίας που θα κάνουμε μια μικρή στάση για καφέ!!!!! 

Και θα συνεχισουμε για το μοναστηρι της Παναγιας Μαλεβης το οποιο ειναι το πιο φημισμενο μοναστηρι της Κυνουριας. Χτισμενο στο ορος Μαλεβο και σε υψομετρο 950μ. Περιβαλλεται απο δασος της σπανιας και προστατευμενης ποικιλιας του δενδροκενδρου.
Η πρώτη μονή χτίστηκε το 14ο αιώνα. Η πρώτη αναφορά στη Μονή είναι το 1320 σε χρυσόβουλο του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Παλαιολόγου. Η Μονή τότε βρισκόταν στη θέση Πουρνάρια λίγο πιο πάνω από τη θέση της σημερινής Μονής. Η μονή στη σημερινή της θέση χτίστηκε το 1616 και είχε σημαντική προσφορά στον αγώνα του 1821. Γύρω στα 1600, στην προηγούμενη θέση της μονής (Πουρνάρια), είχε μονάσει ο Όσιος Νείλος, κατά κόσμον Νικόλαος Τερζάκης μαζί με το θείο του Μακάριο πριν φύγουν για το Άγιον Όρος.
Προεπαναστατικά το μοναστήρι αποτέλεσε καταφύγιο των κλεφταρματολών. Ανάμεσά τους ήταν και ο καπετάνιος Ζαχαριάς ο Βαρβιτσιώτης. Το 1786 πριν το Πάσχα σε επισόδειο ληστείας κατά του Τούρκου Αλή Σουλτάμπαση, οι Τούρκοι αποφάσισαν να καταστρέψουν τη Μονή. Η πρώτη τους όμως επίθεση αποκρούστηκε από τους άνδρες του Ζαχαριά και τους στοίχισε πολλές απώλειες. Λίγο αργότερα οι Τούρκοι, με συνεργασία του προεστού του Αγίου Πέτρου Κουτσόπαππα, επανήλθαν και βρίσκοντας ανυπεράσπιστη τη Μονή την κατέστρεψαν. Το Νοέμβριο του 1786 ο Ζαχαριάς έπιασε τον Κουτσόπαππα, του οποίου ας σημειωθεί ήταν υπηρέτης πριν από 5 χρόνια, αλλά τον άφησε ελεύθερο αφού τον ανάγκασε να καταβάλει 1500 γρόσια.
Από το 1802 μέχρι το 1805 η Μονή ανοικοδομήθηκε με εργασία και δαπάνες των κατοίκων της περιοχής. Κατά την επανάσταση χρησιμοποιήθηκε σαν νοσοκομείο και σαν στρατόπεδο. Το 1825 καταστράφηκε μερικά από τον Ιμπραήμ που κατά τη διάβαση του εκεί συνάντησε αντίσταση. Μετά την απελευθέρωση ανακαινίστηκε.
Το καθολικό της Μονής είναι μικρός μονόκλιτος σταυρεπίστεγος ναός με τρούλο και περιέχει την εικόνα της Παναγίας, η οποία θεωρείται ότι είναι έργο του 1360. Η εικόνα θεωρείται θαυματουργή και λέγεται ότι από το 1964 αναβλύζει μύρο.
Στον περίβολο της μονής έχει κτιστεί νέος επιβλητικός ναός αφιερωμένος στην Παναγία. Δίπλα από τη μονή βρίσκεται η όμορφη μικρή εκκλησία του Οσίου Νείλου.
Αφού προσκηνησουμε θα συνεχίσουμε για το χωριό ΑΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ όπου θα μπορέσουμε να περιηγουμε στον όμορφο οικισμό. 

Ο παραδοσιακός οικισμός του Αγίου Πέτρου στην Κυνουρία, μοιάζει σαν ζωγραφιά στις πλαγιές του Πάρνωνα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 950 µέτρων, 35 χιλιόμετρα έξω από την Τρίπολη, ανάμεσα σε έλατα, καστανιές, κερασιές κ.ά. και αποτελεί κεφαλοχώρι της περιοχής, εκεί όπου ο καπετάνιος, Αναγνώστης Κοντάκης, ύψωσε το 1821 το λάβαρο της Επαναστάσεως και το 1826 πυρπόλησε τον Ιµπραήµ. 
Στην πλατεία συγκεντρώνεται ο κόσμος τις Κυριακές, τις γιορτές, στα μεγάλα πανηγύρια του καλοκαιριού αλλά και για να κάνει απλά την βόλτα του και να γευτεί τις τοπικές λιχουδιές στα μαγαζιά, τις ταβέρνες και τα καφενεία. Εκεί δεσπόζει η επιβλητική μητροπολιτική εκκλησία των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, μια ογκώδης βασιλική με τρούλο.
Λίγα μέτρα μακρύτερα από την πλατεία, θα δείτε το πλήρως ανακαινισμένο πέτρινο σχολείο του χωριού, ένα πραγματικό μνημείο αρχιτεκτονικής της εποχής του, αλλά και μια θολωτή κρήνη με εντοιχισμένη επιγραφή και εγχάρακτη διακόσμηση. Το σημαντικότερο όμως μνημείο του χωριού είναι ο «Πύργος του Αγά» του 18ου αιώνα, μια οχυρή κατοικία, με δύο ορόφους, πολεμίστρες στις γωνίες και ζεματίστρα πάνω από την είσοδο.
Άλλα αξιοθέατα είναι το πετρόκτιστο γεφύρι στο «βύθουλα της Άννας», το παλιό Ταπητουργείο και τα πυργόσπιτα και αρκετές θολωτές πετρόχτιστες βρύσες.
Και το απόγευμα θα επιστρέψουμε στην Αθήνα με μικρή στάση για καφέ...

Υ.Γ Τα μέλη του συλλόγου αδιάκοπα εξετάζουν και ψάχνουν να βρουν εστιατόριο στο οποίο θα φάμε το μεσημεριανό μας με την καλύτερη τιμή ανά άτομο ..Αλλά και η αίθουσα να διατίθεται για το συνήθης γλέντι το οποίο κάνουμε σε ΄καθε εκδρομή μας .Σε νεότερη ανάρτηση θα ενημερωθείτε για την εύρεση του εστιατόριου και την τιμή φαγητού κατά ατόμο 
Φωτογραφία του χρήστη Σύλλογος Νεοχωριτών Μυρτουντίων Ηλείας εν Αθήναις "Ο Αγιος Γεωργιος".







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Διευθύντρια του δημ σχολείου Κα Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ευχαριστεί τον ευγενή χορηγό του σχολείου Δ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

  Η Διευθυντήρια του δημ σχολείουΝεοχωρίου  Κυρία Ευγενία Αλεξανδροπούλου   με γραπτή επιστολή που ακολουθεί, ευχαριστεί θερμά  τον συγχωρια...