Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Θρηνεί η Ηλεία για τον αδικοχαμένο πιλότο


zagas

Από το Στρούσι Ανδραβίδας ο ένας από τους δύο Έλληνες που βρήκαν τραγικό θάνατο από τη συντριβή του F-16 στην Ισπανία

Του Γιάννη Σπυρούνη
Από την Ηλεία και στο χωριό Στρούσι Ανδραβίδας κατάγεται ο ένας από τους δύο πιλότους του μοιραίου F-16D Block 50 της 111ΠΜ/341Μ, που συμμετείχε στην 1η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2015 του Tactical Leadership Programme, στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας. Ο 31χρονος Σμηναγός Θανάσης Ζάγκας πατέρας δύο ανήλικων παιδιών έχασε τη ζωή του, όταν το μαχητικό κατά την απογείωση απώλεσε τη δύναμη του κινητήρα του και έπεσε στο έδαφος σε πέντε αεροσκάφη Mirage και Alpha Jet. Μαζί του έχασε τη ζωή του και ο δεύτερος πιλότος του ελληνικού αεροσκάφους, Παναγιώτης Λάσκαρης, 35ετών. Όπως δήλωσαν εκπαιδευτικοί που είχαν μαθητή τον Θανάση Ζάγκα στα Λεχαινά, το όνειρό του ήταν να γίνει πιλότος…
Παγκόσμιο σοκ από το δυστύχημα στο Αλμπαθέτε
Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει το αεροπορικό δυστύχημα σε νατοϊκή άσκηση στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας. Στο μαχητικό F16 που κατέπεσε την ώρα της απογείωσης πάνω σε άλλα σταθμευμένα μαχητικά, πιλότοι ήταν οι σμηναγοί Παναγιώτης Λάσκαρης και Θανάσης Ζάγκας. Ο δεύτερος κατάγεται από την Ηλεία και το χωριό Στρούσι Ανδραβίδας. Η είδηση έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στο μικρό χωριό του ηλειακού κάμπου. Κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει πως το καμάρι τους είχε χαθεί με τέτοιο τρόπο σε μια άσκηση. Ο Θανάσης Ζάγκας γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Στρούσι και πέτυχε την είσοδό του στην σχολή Ικάρων, ενώ και ο αδερφός του υπηρετεί στην Πολεμική Αεροπορία. Ο αδικοχαμένος πιλότος δεν έκοψε ποτέ τους δεσμούς με τον τόπο καταγωγής του, όπου και αν υπηρετούσε. Πατέρας δύο ανήλικων τέκνων ο Θανάσης Ζάγκας ήταν αρκετά έμπειρός, όπως άλλωστε και ο συνάδελφός του Παναγιώτης Λάσκαρης, έχοντας 1128 ώρες πτήσεις εκ των οποίων οι 524 σε αεροσκάφη F-16.
Βουβός ο θρήνος στο Στρούσι και τα Λεχαινά
Συγκλονισμένοι οι κάτοικοι του Στρουσίου, αλλά και καθηγήτριές του από το σχολείο που αποφοίτησε το Λύκειο Λεχαινών μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για το 31χρονο παλικάρι που χάθηκε.
argiraki
Η φιλόλογος του αδικοχαμένου Θανάση Ζάγκα στο λύκειο Λεχαινών, Μαργαρίτα Αργυράκη, μόνο καλά είχε να θυμηθεί για τον μαθητή της και συμμαθητών των παιδιών της. «Αισθάνομαι συγκλονισμένη, γιατί είμαστε πάρα πολύ δεμένοι με την τάξη αυτή. Όταν έμαθα ότι πρόκειται για το συγκεκριμένο παιδί, ο πόνος ήταν αφάνταστος. Ήταν ένα εξαιρετικό παιδί, η οικογένειά του εξαιρετικοί άνθρωποι, αξιαγάπητος, πάντοτε με το χαμόγελο. Ήταν πολύ καλός μαθητής και ταλέντο στο σκίτσο. Ήταν πολύ αγαπητός στους συμμαθητές του. Το όνειρό του από μικρός ήταν να γίνει πιλότος. Μπόρεσε να το πραγματοποιήσει, αλλά ήταν μοιραίο αυτό. Το έλεγε ότι ήθελε να γίνει πιλότος. Ήταν το παιδικό του όνειρο. Αισθάνομαι πολύ μεγάλη οδύνη και δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν τον πόνο που προκαλεί η απώλειά του. Από τα βάθη της καρδιάς μου θα ήθελα να συμπαρασταθώ στην οικογένειά του. Κουράγιο και δύναμη…».
IMG 8665
Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Στρουσίου Κωνσταντίνος Χριστόπουλος ανέφερε πως «η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) ημέρα είναι ημέρα θλίψης για το χωριό μας. Το μάθαμε τις πρώτες πρωινές ώρες και ήταν ένα βαρύ πλήγμα για το χωριό μας, η απώλεια ενός πολύ καλού παιδιού και από πολύ καλή οικογένεια. Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Στρούσι, μέχρι τα 18 του. Πέρασε στην σχολή Ικάρων και έγινε πιλότος. Επισκεπτόταν συχνά το χωριό και τους γονείς του, ήταν από τα καλύτερα παιδιά του χωριού και όλοι είναι συγκλονισμένο για την τραγική αυτή απώλεια».
IMG 8666
Στο καφενείο του χωριού ο χαμός του 31χρονου ήταν το μόνο θέμα συζήτησης. «Για το χωριό μας ήταν πλήγμα μεγάλο. Μεγάλωσε εδώ, η οικογένειά του ζει εδώ. Έχει συγκλονιστεί όλο το χωριό. Ακούσαμε στην τηλεόραση για το δυστύχημα, αλλά δεν ξέραμε ονόματα. Σήμερα (σ.σ. χθες) μάθαμε για τα ονόματα» είπαν ο Θανάσης Βούρτσης και ο Γιάννης Διαμαντόπουλος.
Ο Θανάσης Ζάγκας ήταν πατέρας δύο παιδιών, ενός τρίχρονου αγοριού και ενός νεογέννητου κοριτσιού… Η κηδεία του αν και αρχικά είχε αναφερθεί πως θα γίνει στο Στρούσι και η σορός του θα μεταφερθεί με C-130 στην Ανδραβίδα, αργά το βράδυ πληροφορίες ανέφεραν πως θα γίνει στην Αθήνα.
Η ανακοίνωση του ΓΕΑ
Ανακοίνωση εξέδωσε χθες το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας για το τραγικό δυστύχημα. «Τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015 και ώρα Ελλάδας 16:16, διθέσιο αεροσκάφος F-16D Block 50 της 111ΠΜ/341Μ, το οποίο συμμετείχε στην 1η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2015 του Tactical Leadership Programme (TLP), στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, στο Albacete της Ισπανίας, συνετρίβη κατά τη διάρκεια της απογείωσης με συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό των δύο (2) Ιπταμένων. Στο δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, ο Σμηναγός (Ι) Παναγιώτης Λάσκαρης, 35 ετών, έγγαμος με ένα γιο, με σύνολο ωρών πτήσεως 1.459 εκ των οποίων οι 872 ώρες σε αεροσκάφη F-16 και ο Σμηναγός (Ι) Αθανάσιος Ζάγκας, 31 ετών, έγγαμος με ένα γιο και μία κόρη, με σύνολο ωρών πτήσεως 1.128 εκ των οποίων οι 524 ώρες σε αεροσκάφη F-16.
Στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, βρίσκεται ομάδα εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον Αρχηγό της Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Βαΐτση. Λόγω ύπαρξης τοξικών - σύνθετων υλικών, η περιοχή του ατυχήματος έχει αποκλειστεί από τις ισπανικές Αρχές και εξειδικευμένο κλιμάκιο της Πολεμικής Αεροπορίας μετέβη με αεροσκάφος C-130, προκειμένου να συνδράμει στην πρόσβαση των επίγειων δυνάμεων στην εν λόγω περιοχή.
Το αεροσκάφος που κατέπεσε ήταν το υπ' αριθμ. 93-1084, το οποίο αφίχθη στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 1997 και είχε συμπληρώσει περίπου 4.056 ώρες πτήσεως».
Να σημειωθεί πως στο ίδιο δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους ακόμα εννέα γάλλοι στρατιωτικοί που συμμετείχαν στην ίδια άσκηση ενώ, έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 20 άτομα τα περισσότερα σοβαρά. Στο μεταξύ τριήμερο στρατιωτικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις κήρυξε ο Ν. Δένδιας, με αφορμή το τραγικό δυστύχημα με το ελληνικό F16. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέστειλε τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των δύο πιλότων του μοιραίου F-16 που κατέπεσε στην Ισπανία σε ΝΑΤΟϊκή άσκηση, αλλά και στις Ένοπλες Δυνάμεις που έχασαν δύο από τα επίλεκτα στελέχη τους.
Διαβάστε ακόμα Από την Ηλεία ο ένας από τους δύο Ελληνες που βρήκαν τραγικό θάνατο από τη συντριβή του F-16 στην Ισπανία

Πηγή

ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...