Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Τίμησαν την Επέτειο της Μάχης του Βαρθολομιού


Με εορταστικές εκδηλώσεις όπου συμμετείχαν οι μαθητές των σχολείων, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων τιμήθηκε την Κυριακή η επέτειος της Μάχης του Βαρθολομιού.
Αρχικά τελέστηκε Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου και επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο του Οπλαρχηγού Βέρρα και ακολούθησε ομιλία από τον καθηγητή του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού Χρήστο Αντωνόπουλο, κατάθεση στεφάνων και παρέλαση από τους μαθητές των Σχολείων του Βαρθολομιού.
Η Επέτειος της Μάχης του Βαρθολομιού εορτάστηκε για πρώτη φορά το 2001 και έκτοτε καθιερώθηκε να τιμούνται οι οπλαρχηγοί Βέρρας και Ντορβάς και τα τριακόσια παλικάρια τους που στάθηκαν απέναντι στον κατακτητή. Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία στις 9 Νοεμβρίου του 1825 τα στρατεύματα του Ιμπραήμ έφτασαν στην περιοχή του Βαρθολομιού, όπου βρήκαν απροσδόκητη αντίσταση από τους κατοίκους που απέκρουσαν την πρώτη επίθεση. Αφού πήραν θάρρος από την επιτυχία τους, εξασφάλισαν τα γυναικόπαιδα στο Κάστρο Χλεμούτσι, όπου έμειναν μερικοί άνδρες μαζί τους και οι υπόλοιποι γύρισαν στο Βαρθολομιό για να το υπερασπιστούν σε περίπτωση που οι εχθροί θα έκαναν και δεύτερη επίθεση. Την επόμενη ημέρα έγινε η επίθεση των Αιγυπτιακών στρατευμάτων. Οι Βαρθολομαίοι περικυκλώθηκαν και αποκλείσθηκαν από τους εχθρούς. Αντιστάθηκαν και πολέμησαν γενναία. Οι σύντροφοί τους στο Χλεμούτσι έστειλαν ενισχύσεις (150 εκλεκτούς) για να τους βοηθήσουν. Όταν όμως οι ενισχύσεις έφτασαν στους αμπελώνες του χωριού, κυκλώθηκαν από τους εχθρούς και σχεδόν όλοι σκοτώθηκαν. Μαζί τους έπεσαν και 56 γενναίοι που αρχικά είχαν ταμπουρωθεί στο χωριό και πολέμησαν όλη την ημέρα.
 protinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΨΥΧΟΓΙΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ: Πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ (των Βαϊων ) 28-4-2024

 Κατόπιν εντολής της πρόεδρου του ΔΣ του πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου Κα Χρυσούλα Ψυχογιού  γίνεται η εξής ανάρτηση στο site του χωριού μ...