Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΤΙΜΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ ΛΥΓΙΑ ΒΑΡΘΟΛΟΜΙΟΥ ΗΛΕΙΑΣ



Σε ένα πανέμορφο μέρος μες την πυκνή βλάστηση σε βαθύ φαράγγι  της περιοχή Λυγιάς Βαρθολομιού Ηλείας βρίσκεται η Ιερά μονή της Παναγίας Ελεούσης .

 Δίπλα είναι μια σπηλιά με σταλακτίτες που το νερό της θεωρείται αγίασμα. Κτίστηκε τον 9ο μ.Χ. αιώνα και πήρε το όνομα από την εικόνα της Παναγίας που βρέθηκε και της έδωσαν το επίθετο Ελεούσα ζητώντας της την προστασία των κατοίκων της περιοχής.
Όπως σας είχαμε αναφέρει σε παλαιότερο ρεπορτάζ το αγίασμα είχε σταματήσει να ρέει και επανήλθε για λίγο διάστημα  ανήμερα του ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ .
Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων Η Ιερά Μητρόπολις Ηλέιας στο site http://www.imilias.gr/
Ο πύργος της Μονής μετά την επισκευή τουΤα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας η Μονή της Αγίας Ελεούσας αποτέλεσε το καταφύγιο των κατατρεγμένων. Από τις αλλεπάλληλες καταστροφές και λεηλασίες έχουν απομείνει η εκκλησία και ένας μισογκρεμισμένος πύργος που χρησίμευε για την προστασία των μοναχών από τους επιδρομείς και ο οποίος τώρα έχει επισκευασθεί. Η Μονή έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επανάσταση του 1821.
Σήμερα το μοναστήρι αποτελείται από 2 Μοναχές, με Ηγουμένη την Μοναχή Παϊσία Χρονοπούλου.

Κάθε χρόνο έτσι και φέτος γιορτάστηκε η ΚΑΤΑΘΕΣΙΣ ΤΗΣ ΤΙΜΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ με κάθε μεγαλοπρέπεια και σεβασμό όπως αρμόζει στο στήριγμα και την ελπίδα της ζωής μας ,Στην Παναγία μας ..







Την Πέμπτη το απόγευμα τελέσθηκε  μέγας Πανηγυρικός εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Ηλείας κκ Γερμανού και παρουσίας πλήθους κόσμου και ακολούθησε αρτοκλασία .















Την επομένη ημέρα Παρασκευή 31/8/12 τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ Αθανασίου .
Παρουσία των 2 μοναχών της μονής , πολλών Ιερέων της περιοχής μας και μέγα πλήθους πιστών δοξάστηκε για μια ακόμα φορά η Υπεραγία Θεοτόκος μας και η κατάθεσις Της Τιμίας Ζώνης .
Μετά την Θεία λειτουργία υπό τους ήχους της φιλαρμονικής τελέσθηκε ύστερα από... 25 ολόκληρα χρόνια η περιφορά της εικόνας της Κατάθεσης της Τιμίας ζώνης  από την Ιερά Μονή έως και το σπήλαιο όπου βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας μας ...
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΜΑΣ ΈΧΕΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ....
Ακολουθούν φωτογραφίες από τον πανηγυρικό εσπερινό και την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ...
Να ευχαριστήσουμε  τον Κύριο Σαράντη  Ιωάν . Πρινόπουλο από το Νεοχώρι Κυλλήνης ο οποίος παρά τον φόρτο εργασίας ,αφιλοκερδώς προσφέρθηκε και με μεγάλη ευχαρίστηση και προθυμία κάλυψε με φωτογραφικό υλικό και video  το πανηγυρικό της ημέρας και μας τα απέστειλε βοηθώντας το έργο μας την παρουσίαση στο πανηγυρικό της Ιεράς Μονής
Σύντομα θα υπάρχει και video  με περισσότερες φωτογραφίες και όλη την βιντεοκαλυψη .























































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...